SIM Swapping: duplicat de SIM fraudulent per a ús maliciós

Què és i com funciona?

El SIM Swapping consisteix a fer duplicats de les targetes SIM dels clients sense el seu consentiment. Sol fer-se de la manera següent:

  • Els estafadors aconsegueixen el nom, cognom i DNI del client i posteriorment sol·liciten el duplicat de SIM amb aquestes dades.  
  • Un cop tenen la SIM, poden fer-la servir per fer ús de la línia o per fer pagaments i compres amb el codi de confirmació que els bancs envien al mòbil dels seus usuaris quan aquests fan operacions per Internet. 

Com puc saber si estic sent víctima d’aquest frau?

Si notes que, de sobte, et quedes sense cobertura de cap mena i que la teva SIM no funciona en cap telèfon, és possible que estiguis sent víctima de SIM Swapping.  

A més a més, també pots detectar que s’estan fent compres no autoritzades amb la teva targeta bancària. 

Recomanacions per frenar-ho

  • Si perds la cobertura i la teva SIM deixa de funcionar, truca al més aviat possible al nostre número d’atenció gratuïta 1551 i en farem les comprovacions necessàries.  
  • En el cas que hagis estat víctima d’aquesta estafa, cancel·larem aquesta targeta SIM perquè no la puguin fer servir més. ¡ 
  • Posa’t en contacte amb el teu banc per avisar-los, denunciar el robatori de diners (en el cas que s’arribi a fer) o posar límit d’extracció de diners o transferències.  
  • A O2 s’han produït molt pocs casos de duplicats de SIM falsos, ja que disposem d’una operativa molt segura per enviar un duplicat quan el client el sol·licita. Demanem dades molt concretes a les quals només pot tenir accés el propietari de la línia, no només personals, sinó també de servei i, a més a més, aquest ha de confirmar aquesta sol·licitud per correu electrònic per evitar que els atacants puguin aconseguir la SIM. 

A més del SIM Swapping, hi ha altres pràctiques fraudulentes. Pots consultar-ne més informació aquí