Què és IPv6?

A O2 ja tenim disponible per a mòbil el desplegament d’IPv6: és l’última versió de l’anomenat Protocol d’internet. 

 El protocol IPv6 és una versió millorada de l’actual protocol IPv4 i està dissenyat principalment per resoldre el problema d’esgotament d’adreces i, a més a més, porta millores quant a velocitat i seguretat de la connexió.  

He de fer alguna cosa per activar IPv6 a O2? 

Per poder fer ús d’IPv6, només has de tenir configurat l’APN «telefonica.es» en el teu dispositiu compatible amb IPv6/IPv4. 

 No has de fer res més en el teu mòbil. Ni activar-lo, ni sol·licitar-lo per poder fer-lo servir, ja que s’anirà activant progressivament per defecte per a tots els clients. Avui dia, tots els terminals amb sistema operatiu Android el suporten —sempre que el mòbil sigui posterior al 2021— i pròximament també estarà disponible per a dispositius amb iOS. 

Només hi ha una excepció: si vas adquirir el teu terminal Android a Movistar abans de 2021, no vindrà preconfigurat. Per poder fer ús del servei hauràs de fer la configuració següent:

 

Quins avantatges trobaré amb IPv6? 

Amb el nou protocol, els dispositius mòbils tindran les seves pròpies adreces públiques i podran mantenir-se connectats en diverses xarxesde manera simultània (a causa de les capacitats de configuració que permeten al maquinari assignar automàticament diverses adreces IP al mateix dispositiu). 

 Les adreces IP identifiquen un dispositiu i serveixen perquè la comunicació per internet sigui efectiva. Per establir un símil, seria com un número de telèfon que identifica de manera única els dispositius connectats a una xarxa. 

 A més a més, l’accés a continguts natius com Google, Instagram o WhatsApp, serà més ràpid perquè no caldrà que passin per etapes de transformació NAT. Les connexions per IPv6 no tenen CG-NAT. 

 Això es resumeix en: 

 

    • Més seguretat, com el suport per a autenticació i xifrat d’extrem a extrem, cosa que permet protegir millor la privadesa dels usuaris. 

 

    • Més qualitat de servei, ja que ofereix una millor gestió de la xarxa i la priorització del trànsit. 

 

    • Més eficiència en l’ús de la xarxai accés a més serveis innovadors com la domòtica. 

 

    • Més capacitat d’encaminament, que permetrà que hi hagi més adreces IP disponibles per connectar més dispositius i serveis a internet.